Noget om at være kreativ

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg (i kraft af min uddannelsesmæssige baggrund) værdsætter at være kreativ. Man kan være kreativ på mange måder, og jeg har prøvet at være det 100% som professionel og haft det som en hyggelig side-geschäft. Jeg må nok efterhånden erkende, at det fungerer bedst for mig at have det som noget jeg kan “trække ind” i forskellige sammenhænge og ellers nyde at gøre når der er tid og ro nok til det.

Hvor kommer det fra med at være kreativ?
Jeg har, så langt jeg husker tilbage, altid lavet noget der var kreativt i en eller anden form.
begge mine bedstemødre havde strikketøjet fremme, så snart dagens mange gøremål var klaret. De strikkede en mas til os børnebørn og de strikkede til de fattige børn i Afrika. Men især min mormor lod det ikke være ved det. Hun kastede sig over et utal af projekter i deres store hus så vi børnebørn altid var godt underholdt på vores weekend besøg.

Som datter af lærerforældre, der begge underviste i kreative fag (musik, formning, sprog blandt meget andet) har de kreative tanker og muligheder for at udføre i praksis altid ligget lige for. Min mor har lært mig at sy, tegne og male og vi kunne bruge mange timer ude i min fars værksted på at save og banke søm i træ. Ikke nogle snedkermæssigt mesterværker, men de grundlæggende kundskaber blev givet videre og erfaringen indlært.

Jeg gik i flere år på musikskole og spillede flere typer af instrumenter. Mest adskillige typer af fløjter, selvom der altså lå mere respekt i at kunne mestre et klaver… men min koordinationsevne har aldrig hæng helt godt sammen med længden på mine fingre, så jeg kom aldrig videre end det.

Men heldigvis kunne de korte fingre bruges til meget andet kreativt og efter studiet og et år på højskole endte jeg på Danmarks designskole.
Men det med at være kreativ på fuldtid er en del sværere end man måske skulle tro. Folk vil ofte sige: “jamen du laver det du elsker aller mest og så får du samtidigt penge for det. Det må da være den idelle verden”. Men svaret er langt afsted et andet. Ihvertfald hvis man som jeg, stiller meget høje krav til det jeg producere. At en ide ikke bare er en ide. Den skal prøves og testes og måske laves om et utal af gange inden mavefornemmelsen er helt rigtigt og jeg føler jeg kan stå ved det jeg har lavet. Men det matcher ganske sjældent med den virkelige verden, hvor det kreative ofte er på bestilling og helst skal leveres med kort varsel og i en vis volumen. Så mister man (jeg) desværre hurtigt lysten og faktisk også evnen!

Nej det kreative skal helst balanceres ind i en sammenhæng, hvor jeg kan gøre brug af det, uden at det skal være hovedfokus.
Så derfor er jeg endt som jeg er, med et arbejde som ikke umiddelbart lyder kreativt i sig selv, men hvor der heldigvis er mulighed for at kaste en kreativ bold i ny og næ.
Når overskuddet er til det kan jeg ligefrem få tid til også at lave større kreative ting ved siden af….

Dermed tilbage til min inspirationskilde, min mormor. Somi sin tid præsterede at lave masser af kreative samtidigt med at hun skulle passe et kæmpe hus, en mand og fire børn (og sidenhen 8 børnebørn!). En kreativ power-kvinde som jeg i den grad fortsat ser op til og håber på at vedblive med at være!