17. Maj | Norges nationaldag

Gratulere med dagen!

I Norge er det først rigtigt forår/sommer når datoen rammer 17. maj, eller rettere Norges nationaldag. Dog fornemmer man allerede omkring d. 1. maj, at forberedelserne på sommerens komme begynder. Især op til selve dagen summer byen af forberedelse og ikke mindst forventning, hvor gaderne bliver støvsuget for småsten (de bruger ikke salt på vejene heroppe), der kommer flere flag og blomster i gadebilledet og russerne pibler frem.

Russerne er betegnelsen for de kommende studenter, som indtager gaderne med trommer, russebusser og glædelig beruselse (bogstaveligt). Man går virkelig op i at alting skal tilpasses til netop d. 17. maj og noget af det vigtigste (ud over pølser og champagne) er det rigtige dress. Det består for de flestes vedkommende af en bunad, den norske nationaldragt.

Vi har en tilsvarende i Danmark, men det er sjovt nok aldrig slået igennem at bruge den i samme grad som i Norge. Heroppe bliver den hevet frem til festlige lejligheder såsom bryllupper, fødselsdage og ja naturligvis på nationaldagen.

Jeg må indrømme, at jeg er en smule misundelig på deres stærke nationalfølelse og ikke mindst den sammenholdsfølelse som især 17. maj emmer af. Man starter typisk dagen med brunch og fortsætter festlighederne med en fælles børnemarch ned af Karl Johan for så at ende op ved kongeslottet hvor Harald, traditionen tro, hilser på de fremmødte. Vi skippede dog børnemarchen og tog istedet til havefest med festklædte nordmænd og pagne og pølser.

Det var min første 17. maj men tænker ikke det bliver den sidste….

Tags: