Jul i Norge

Her kommer et lille recap på min første jul i Norge. Grundet COVID-19 blev det ikke til den traditionelle jul i Sæby hos mine forældre.
Det første spørgsmål der poppede op, da det for alvor gik op for mig at vi ikke skulle til Danmark og fejre jul var, hvordan strikker man lige en dansk traditionel jul sammen, når man ikke har alt det der gør den danske jul dansk?
I min optik består den af mange ting, hvor de fleste er baseret på de ting vi gør omrking julen og ikke så meget på maden, gaverne og alt det folk normalt forbinder med en rigtig jul.

Så gør vi sådan når…

At få en jul i Norge til at lykkes blev derfor så meget større en udfordring. Men mit første mål var at sikre os at vi fik and til juleaften. Allerede der kom den første udfordring, for nordmænd spiser IKKE and juleaften. De nyder istedet pinnekjøtt eller lutefisk i rigelige mængder. Og begge ting må de meget gerne beholde for sig selv. De har også flæskesteg(ribbe), men det har jeg aldrig været den store fan af, så det skulle vi ikke have.

Tilbage til anden. Det lykkedes mig efter en del google søgninger at finde en delikatessevare butik som rent faktiske solgte ferske ænder og haps haps anden kunne krydses af listen.
Brune kartofler og rødkålen fandt vi også løsninger, omend det ikke var heeeelt som den danske. Og så var der sovsen. Og her kom vi altså til kort, da man ikke har kulør i Norge. (troede jeg, men det har vist sig at de rent faktisk har et agrigat der kan bruges). Jeg kastede mig derfor ud i at lave en forsovs bestående af grøntsager stegt af og lagt sammen med anden for smag og ikke mindst farve. Det blev ikke den bruneste sovs i byen, men den var nu helt ok alligevel.

Juletræ skulle vi også have. Det har man heller ikke (rigtigt) i Norge. Eller jo man har da rødgran men det er jo ikke det traditionelle juletræ i min optik. Det er derimod nordmansgran som det viste sig bliver produceret i Danmark… Så vi fandt en alternativ løsning i en noget mindre skala som faktisk stadig står og pynter i stuen her godt inde i marts.

Risalamande gad jeg ikke. Det har aldrig været mig, da jeg synes det er vammelt ovenpå al den anden fede mad. Så jeg fandt på et alternativ, nemlig ris-ala-cheese-cake med kirsebær topping. (lover der kommer en opskrift) Det fungerede faktisk ret godt og er helt sikkert noget som jeg skal prøve at lave igen.
Selve dagen gik med forberedelser, en lang gåtur inden maden og så tog vi den ellers stille og roligt og nød maden og et glad rødvin til. En helt ok og meget anderledes juleaften.